Attachment Parenting 8 Temel Ilkesi

Lutfen bu ilkelerin kati
kurallar butunu degil; AP icinde yol gosterici ve dolayisiyla aile dinamiklerine dahil edilebildigi/uyarlanabildigi her haliyle degerli oldugunu unutmayalim.
1. Hamilelik, Dogum ve Ebeveynlige Hazirlik:
Hamilelik ve dogum icin duygusal ve fiziksel olarak hazirlanmak. Hamilelik sureci, dogum sekli, yenidogan bakimi vs konularinda oncesinde arastirma ve bilgi sahibi olmak. Cocukluk sureci (gelisimsel, fiziksel, duygusal asamalar, ataklar vs) hakkinda surekli bilgilenme, bu bilgiler isiginda gercekci beklentiler olusturma ve esnek olabilme becerileri.
2. Sevgi ve Saygiyla Beslemek
Emzirmek bebegin besin ve duygusal ihtiyaclarini karsilamak icin en etkin yoldur. Bebek emzirilemiyorsa da ten ve goz temasi kurarak beslemek yine etkili olacaktir. Bebegin aclik isaretlerini gozlemleyerek; ac oldugunda yemesi, doydugunda durmasi icin yardimci olmak; yemeye zorlamamak, saglikli gidalar sunmak ve saglikli bir beslenme aliskanligi icin aile icinde ornek olmak.


3. Ihtiyaclarina Kulak Vermek
Bebekle ilk aylardan itibaren guven ve empati iliskisi kurabilmek. Cocugumuzun bizimle iletisim cabalarina hizll, devamli ve uygun sekilde cevap verebilmek. Bebeklerden kendi kendilerini sakinlestirme beklentisi icinde olmamak; onlarin duygularini duzenleyebilmek adina sakin, sevgi dolu ve empatik ebeveynlere ihtiyac duydugunu unutmamak. Cocuklarin basedemedikleri guclu duygularina da hassasiyetle cevap verirken; neseli anlarina da eslik edebilmek.
4. Tensel Yakinlik
Dokunmak bebegin fiziksel temas, sevgi, guven, uyaran ve hareketlilik ihtiyaclarina cevap vermektir. Ozellikle ten tene temas emzirme, besleme, banyo ve masaj esnasinda etkilidir. Bebegi giymek (ergonomik bir kanguru ile tasimak) de yine bu ihtiyaci karsilamaya ve ailenin hayatini kolaylastirmaya yoneliktir. Daha buyuk cocuklarda ise yine kucaklama, sarilma, sirtini sivazlama, masaj ve fiziksel, dokunsal oyunlarin onemi unutulmamalidir.
5. Gece Boyunca Ebeveynlik
Bebekler/cocuklarin tipki gunduz oldugu gibi gece de ihtiyaclari (aclik, susama, yalnizlik, korku, usumek, terlemek vs) vardir. Bu ihtiyaclarin giderilmesi, sakinlesebilmek icin de bir ebeveynin yardimina gereksinim duyarlar. Uyku egitimi tekniklerinin psikolojik ve fizyolojik olumsuz yan etkileri olabilmektedir. Guvenli birlikte uyuma (yatak/oda paylasimi) ise hem bebekler hem de ebeveynler icin faydalidir.
6. Istikrarli ve Devamlilik Arz Eden Ilgi
Bebekler/cocuklar istikrarli, sevgi dolu ve ilgili bir ebeveynin/bakicinin yogun ilgisine muhtactir. Gerekli oldugu takdirde bakici seciminde, cocukla bag kurabilen, guvenli baglanma becerisine sahip olan adaylar oncelikli olmalidir. Yine ise, okula vs baslama gibi ciddi degisimlerde baglanmayi surdurebilecek/zedelemeyecek yollar dikkate alinarak; kisa sureli ayriliklarda da stress ve korkuyu en az seviyede tutacak esnek, kademeli bir yol izlemek.
7. Pozitif Disiplin Uygulamak
Pozitif disiplin cocugun baskalarina karsi merhamet cercevesinde ve kendi ic disiplini rehberliginde bir bilinc olusturmasina yardimci olmaktir. Empati, sevgi ve saygi ile disiplin ebeveynle cocuk arasindaki iletisimi guclendirir. Ayni zamanda cocugun sadece davranislarina odaklanmak/tepki vermek yerine; davranisin altinda yatan sebepleri anlamaya yoneliktir.
8. Kisisel ve Aile Hayatinda Denge Kurmak
Ebeveyn kendi ic dengesini saglayabildiginde duygusal olarak baskalarinin ihtiyaclarina cevap vermek de kolaylasir. Destek bir cevre, gercekci beklentiler, insani herseyin onune koymak ve hayir demekten korkmamak anahtardir. Ailemizdeki ihtiyaclari gozlemlemek ve karsilamak; kendi fiziksel ve duygusal sagligimizi korumaksizin mumkun olmaz. Yaratici olmak, ebevenligin tadini cikarmak ve kendimize de zaman ayirmak! Denge budur!

Kaynak:

http://www.attachmentparenting.org/principles/disc.php

20170716_221744

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir