Öfkenizden Okunmamış Mesajınız Var

Tüm duygular gibi, öfkenin de hepimiz için, varolma sebepleri var.
Duygularımızın her biri, bize farklı mesajlarla, misafir olarak gelirler.
Ziyaretimize gelen misafirleri buyur etmeden, hiç dinlemeden, anlamadan kapıdan göndermek olmaz.
Tabii sonra da iade-i ziyaret etmek gerekir.

Yıllar boyunca pekçok kuram; insanı, zihin/akıl, beden ve ruh/duygular olarak ayrı ayrı ele almış, günümüzde ise bu yanılgı artık sorgulanıyor. Özellikle aklın ön plana çıkarılması ile bedensel farkındalık ve duyguların yok sayılması ve sonuç olarak kendini tanıyamayan insanın, bir diğerini de anlamaması..

Oysa artık biliyoruz ki; ruh, beden ve zihin, her biri bir bütünün parçası ve sürekli etkileşim halinde.

O yüzden bütün duygularımız gibi, öfkeyi de ondan kaçmadan, olduğu gibi kabul etmek, öfkenin kendisini değil; sonuçlarını kontrol etmek için çabalamak; onunla “baş etmeye” değil de, geçinmeye çalışmak bence daha iyi bir başlangıç.

Öfke geldiğinde, kişiyi fiziksel ve psikolojik olarak rahatsız eden ve genellikle de yalnız çalışmayan, beraberinde kaygı, suçluluk, utanma ve korkuyu da getiren bir duygu. Bu sebeple de en çok kaçınılan, kurtulmaya, bastırmaya çalıştığımız duygulardan biri.

Öfke kontrolü/yönetimi/denetimi vb eğitim ve yöntemlerinin bu kadar yaygın olmasının temelinde; öfkenin hem deneyimleyen hem de yansıtıldığı kişiyi huzursuz eden; onunla ne yapacağımızı bilemediğimiz duyguların başında geliyor olması yatıyor.

Bu güçlü duygunun bize anlatmak istediği birşeyler var.
Tıpkı korkunun insanı korumaya, savunma mekanizmasını işletmeye yönelik görevi gibi; öfkenin de, doğru anlaşıldığı takdirde, son derece faydalı işlevleri var:

1. Karşılanmamış İhtiyaçlar
Şiddetsiz iletişim esaslarına göre; öfke de dahil olmak üzere, her duygu karşılanmamış bir ihtiyacın yansımasıdır. Öfke bizi sarmaladığında, dikkatimizi çekmeyi başarır ve ihtiyaçlarımızı bize hatırlatır. “Şu an neye ihtiyacım var?” sorusunu en çok sormamız gereken zamanlar, öfkeli olduğumuz zamanlardır.

2. Sınırlar
Sınırlarımız aşıldığında hepimiz sinirleniriz. Öfke bize, sınırlarımızı hatırlatır.
Hemen harekete geçmek yerine; öfkemizi dinlemeyi başardığımızda, hangi sınırımız ne ölçüde zorlandığında, ne kadar öfkeleniyoruz, bunu fark ettiğimizde; bir sonraki sefer, sınırlarımızı önce belirleyip, sonra nazikçe karşı tarafa iletmenin yollarını bulabiliriz.
Özellikle üst üste aynı sınır aşıldığında, öfkemizin dozu da artar; işte bu tam da artık bu konuda sınır koymamız gereken zamandır.

3. Motivasyon
Öfke, yine onu iyi anlarsak; başarmak, daha iyisini yapabilmek için bizi fişekleyici görevi görebilir.
En iyi aktivistlerin içinde, iyi yönetebildikleri öfke vardır. Mevcut düzene, eşitsizliğe, adaletsizliğe karşı çıkabilme motivasyonunu, öfkeden daha iyi verebilecek bir duygu olduğunu sanmıyorum.

4. İlişki
Iyi anlaşılan ve sonuçları kontrol edilebilen öfke; ilişkileri güçlendirici rolü vardır.
Hiç kavga etmeyen, tartışmayan, fikir ayrılığına düşmeyen insanların; genellikle yeterince şeffaf ve samimi bir ilişkileri yoktur.
Karşı tarafın ihtiyaçlarını ve sınırlarını anlamak istiyorsanız; zaman zaman çatışmayı ve fikir ayrılığına düşmeyi göze almak zorundasınız. Böylece bu sizi öfkelendirse ve huzursuz etse de; onun perspektifinden bakmayı öğrenirsiniz.

Zorlu duygular bizi değişime ve gelişime açık hale getirir.

Çocuklarımıza karşı zaman zaman duyduğumuz öfke; bizi onlara zarar vermeye itmedikçe, gerekli, sağlıklı ve hem çocuk hem de ebeveyn için öğreticidir.
“Annem/Babam bazen öfkelenebilir. Öfke zararlı bir duygu değil, ne kadar kızarsa kızsınlar, hep birlikte bir çözüm yolu bulabiliriz.
Ben de öfkelenebilirim ve bunu kimseye zarar vermeden nazikçe ifade edebilirim, çözüm yolu bulabilirim.”

 

_____

《《《《 Yazarken faydalandığım birkaç kaynak:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/mindful-anger/201606/4-reasons-why-you-should-embrace-your-anger%3famp

https://www.goodtherapy.org/blog/value-of-anger-16-reasons-its-good-to-get-angry-0313175/amp/

https://thebodyisnotanapology.com/magazine/the-importance-of-anger/ 》》》》

______

Görsel: https://www.google.com/amp/s/www.wsj.com/amp/articles/anger-management-for-an-angry-time-11593537602

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir