AP Türkiye Röportaj-2- Zehra Dörter

Merhaba Zehra Hanım, Öncelikle bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Zehra Dörter, 86 doğumluyum. İnsan Kaynakları yönetimi mezunuyum. Yazmayı, gezmeyi, çizmeyi çok severim. Şimdilerde iki çocuklu hayatımın tadını çıkarıyorum.

  • APT: Attachment Parenting yaklaşımı ile ne zaman, nasıl karşılaştınız? Hangi kaynaklardan bilgi ediniyorsunuz? Attachment Parenting yaklaşımını “siz” nasıl tanımlarsınız?

Z.D.: AP ile yollarım kızımın doğumundan sonra Joimove ile tanışmamdan sonra oldu. Joimove sayesinde babywearingi, bu sayede de Dr. Aslıhan Onaran’ I tanıdım. Şefkatli, özgüvenli, bağımsız bir birey nasıl yetiştirebilirim konusunda öğrenmeye araştırmaya başladım. Genelde Facebook sayfasını okuyorum düzenli olarak. Yanı sıra Dr Aslıhan Onaran’ ın yazılarını Instagram paylaşımlarını takip ediyorum.

  • APT: Çevrenizde AP yaklaşımına karşı olup sizi eleştirenler oldu mu? Olduysa nasıl hissettiğinizi paylaşmak ister misiniz?

Z.D.: Dayak cennetten çıkmış düşüncesiyle büyüdüm ben. Bu şekilde büyümenin etkilerini ruhumda taşıyorum. Ailemde ben her konuyu açıklamaya çalıştıkça karşı çıkanlar oluyor. Onlarla savaşmak yerine seyrek görüşmeyi ve tetiklenmemeyi seçtim.

  • APT: AP çocuğunuzla olan ilişkinizi nasıl etkiliyor?

Z.D.: Empati ile yaklaştığımda, onu aynaladığımda ilişkimiz çok sevgi dolu oluyor. Beni dinliyor ve anlıyor, beklemediğim zamanlarda yetişkin gibi davranıyor.

  • APT: Ebeveynlik yaklaşımlarınızda eşiniz ile aynı fikirde misiniz? Evet ise birlikte nasıl yol alıyorsunuz? Hayır ise fikir ayrılıklarını nasıl çözüyorsunuz?

Z.D.: Eşimle çocuklarımızı, ailemizi ilgilendiren her konuda aynı fikirdeyiz. Daha çocuklar olmadan önce kendi ebeveynlerimizin olumlu ve olumsuz yönlerini konuşup kendi çizgimizi belirlemiştik. Üzerine de bu konuda okuduklarımızı koyduk. Fikir ayrılıklarımızın zaman zaman tabi ki oluyor. Genelde ikimizde konuyla ilgili etraflıca araştırıp düşünüyoruz, üzerine konuşup ortak bir dil belirliyoruz.

  • APT: Sizce AP her aileye uygun bir yaklaşım mı?

Z.D.: Ataerkil bir toplumuz diye bunun arkasına sığınan insanların çoğunlukta olduğunu düşünürsek her aileye uygun değil. Bir kesim sen küçüksün sus derken ben çocuğuma bu ev senin de evin sende alacağımız eşya hakkında fikrini söylemelisin, sen de beğenmelisin diyorum.

  • APT: Son olarak sizin bize sormak yada paylaşmak istediğiniz herhangi bir şey var mı?

Z.D.: Hayır yok, teşekkür ederim.

Katılımınız ve desteğiniz için çok teşekkür ederiz. Sevgilerimizle.

1986 Sinop doğumlu Zehra Dörter; ilköğretim eğitimini Sinop’ ta tamamladıktan sonra eğitimine İstanbul’ da devam etmiştir. Kocaeli Üniversitesi İnsan Kaynakları bölümünü bitirdikten sonra bu alanda yöneticilik pozisyonlarında çalışmış ve hali hazırda danışmanlık yapmaya devam etmektedir.

Profesyonel hayatının yanı sıra eğitimci olarak anlattığı konuları blog yazarı olarak da paylaşmaktadır. 2010 yılında başladığı ve İnsan Kaynakları alanında yazdığı bloğuna 2014 yılında hayatına katılan kızı Güliz Zehra ile yaşam, annelik ve güzellik, seyahat üzerine de yazmaya ve paylaşmaya başlamıştır.

Güliz’ in doğumundan sonra JOIMOVE™ topluluğu ile tanışan Dörter JOIMOVE™ Uluslararası Eğitmeni ve sonrasında etkinlik koordinatörü olmuştur. Daha fazla aileye katkı olmak, daha çok çocuğa ulaşmak için Masal Anlatıcılığı, Masallarla Dans Eğitmenliği, Babywearing Danışmanlığı eğitimleri alıp bu alanlarda da çalışmaya başlamıştır.

Şimdilerde ikinci bebeğini büyüten Dörter, kendisi gibi hamilelere de destek olabilmek adına Hamile Göbeği Bağlama Danışmanlığı da almış, bu alanda gebelerle çalışmaktadır.

Tam zamanlı anne ve yarı zamanlı İnsan Kaynakları, Sosyal Medya, Babywearing ve Hamile Göbeği Bağlama Danışmanı olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir