Birlikte Uyuma Guvenlik Kurallari / Attachment Parenting International

Bebeğinizin ilk altı ayı için uyku ortamı oluştururken bilmeniz gerekenler:

Bebekler ve uyku hakkındaki bilgiler kafa karıştırıcı. Doktorunuzdan, komşunuzdan, kendi anne babanızdan ve diğer kaynaklardan muhtemelen birbirinden tamamıyla farklı hikâyeler dinliyorsunuzdur. Bebeğinizin gündüz ve gece nerede uyuyacağı söz konusuyken en iyi çözümün ne olduğundan emin olmak zor.
İşin aslı farklı ailelerde farklı düzenler işe yarar. Bebeğinizin nerede, ne zaman ve nasıl uyuyacağının kararı size ve bebeğinize aittir. Bu broşür ailenizin uyuma şekline ilişkin daha güvenli seçimler yapabilmeniz amacıyla temel uyku güvenliği hakkında bilgiler sunar.

Uzmanlar anne-baba ve çocuk arasında güçlü bir bağ kurulmasını teşvik eder; bunu da anne-babaların çocuklar için sevgi ve dikkat dolu bir uyku ortamı oluşturmalarına yardımcı olarak yapar.

Birlikte Uyuma Nedir?

Birlikte uyuma tavsiye edilmektedir çünkü hayatın ilk altı ayında ve sonrasında bebeğin hem fiziksel hem de duygusal sağlığı için çok önemli iki unsur olan emzirmeyi ve bağlanmayı destekler. Attachment Parenting International (API) anne-babaların bebeklerinin fiziksel güvenliğini korurken onların duygusal ihtiyaçlarına cevap verebilmelerini sağlayan uyku düzenlemelerini destekler.

Birlikte uyuma ile genellikle anne-baba ve çocuğun aynı yatakta uyuması kast edilir. Yatağı paylaşma, aile yatağı veya uykuyu paylaşma gibi isimlerle de anılır. Birlikte uyuma ayrıca bebeğin ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla bebek karyolasını veya beşiğini “yakın veya kol mesafesinde” olacak şekilde anne babanın yatak odasına veya yatağına yerleştirildiği durumları da kapsar.
Pek çok aile bebeklerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla veya o anki koşullara daha uygun olduğundan ister düzenli bir uyuma şekli ister ara sıra olsun bir dönem birlikte uyumayı bir şekilde tecrübe eder.

Uyku tercihleriniz veya ihtiyaçlarınız ne olursa olsun bebek uykusunun güvenli olması için gerekli kurallara uyacak bir gece ebeveynlik planı oluşturmaya özen gösterin. Bu başlık hakkında bu broşürde yer verilen web sitesi bağlantılarının yanı sıra diğer saygın kaynaklarda bulunan bağlantılara da ulaşabilirsiniz. Her ne kadar önlemler alınmış olsa da hiçbir bebek karyolası veya uykunun paylaşıldığı hiçbir ortam ABÖS nedeniyle bebek kaybının önüne tam anlamıyla geçemez.

Birlikte Uyumanın Faydaları

Bebekleriyle uykularını paylaşan anne babalar hiç kimsenin tam anlamıyla uyanmasına gerek kalmadan onlarla daha kolaylıkla ilgilenebilir. Bu şekilde herkes daha fazla ve daha kaliteli uyku uyuyabilir. Anne babalar bebekleriyle daha iyi bir bağ kurduklarını hissederken, birlikte uyumanın bebek için de fiziksel, duygusal ve hatta zihinsel faydaları vardır.

Neden mi?

  • Bebek sıcak ve güvende hisseder, dolayısıyla daha az ağlar.
  • Bebeğin uykusu doğası gereği yetişkinlerden daha hafiftir. Böyle olması boşa değil! Araştırmalara göre bebeğin hafif uykusu kalp atış hızının ve nefesinin sakin ve stabil kalmasını sağlar, ABÖS riskini azaltır.
  • Anne babalar uykuları daha az bölündüğünden daha iyi uyuduklarını belirtirler.
  • Anne sütü artar ve gece emzirmesi kolaylaşır.
  • Anne babalar yataktan kalkmak zorunda kalmazlar.
  • Anneler uzandıklarında bebeklerine dokunabileceklerini ve onları sakinleştirebileceklerini bildiklerinden geceleri daha az endişelenirler.
  • Hem anne hem babalar bebekleriyle daha yakın bir bağ kurduklarını belirtmişlerdir.
    Birlikte uyumanın faydaları ve ailelerin bunu nasıl uyguladığına dair daha fazla bilgi edinmek isterseniz, www.attachmentparenting.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bizi duymayan kalmasın!
Anne babaların güvenlikle ilgili bu önemli bilgilere ulaşması gerektiğini düşünüyorsanız, gelin onlara bu broşürle yardımcı olun. İsterseniz bu broşürü yazdırıp doktorunuzun muayenehanesine, bebek mağazasına, doğum eğitim merkezlerine veya yenidoğan servisine bırakabilirsiniz.
Daha ayrıntılı bilgi için http://www.attachmentparenting.org/infantsleepsafety siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Uyku Ortamının Oluşturulması

Aşağıdaki yol gösterici ilkeler, araştırma sonuçlarına dayanır ve API tarafından tavsiye edilmektedir. Bu kılavuzdaki kurallar uygulandığı takdirde anne-babaların ve bebeklerin uykularını en güvenli şekilde paylaşabilmelerini sağlar.

Uyulması gereken önemli kurallar:

1. Bebeğinizi sırtüstü yatırın. Bu şekilde onu Ani Bebek Ölümü Sendromundan (ABÖS) korumuş olursunuz.

2. Sert bir şilte seçin. Başı kapatabilecek yatak örtüleri, yan korumalar ve peluş oyuncaklar bulundurmayın. Bebeğinizi asla kanepede, uzanma koltuğunda, armut koltukta, çekyatta, açılır kanepe yatağında, şişirilebilir yatakta veya su yatağında uyutmayın ya da bebeğinizle birlikte yine bu alanlarda uyuyakalmayın.

3. Bebeğinizin üzerini ince tutun. Bebeğinizin kıyafetlerini ve oda ısısını fazla ısınmayı engelleyecek şekilde ayarlayın. UNICEF gece uykusu için oda ısısının 15-17 santigrat derece arasında olmasını öneriyor.

4. Vantilatör veya pervane kullanın. Bebeğin uyuduğu odada hava dolaşımı ve ortam serinliğinin sürmesi için vantilatör veya pervaneden yararlanın.

5. Bebek, gündüz uykularında bile yetişkin yatağında tek başına uyur halde bırakılmamalıdır. Anne babanın bulunduğu yerde gündüz uykuları için beşik veya bebek yatağı yoksa yere daha küçük bir şilte koyun ve bebeğin uyuyacağı odayı bebeğe güvenli bir hale getirin. Bebek araç koltuğu gündüz veya gece uykularında kullanılmamalıdır.

Eğer bebeğiniz sizinle birlikte uyuyorsa:

1. Bebeğinizi emzirin. Emziren annelerin uykusu daha hafif evrelerde seyreder, böylelikle bebeklerinin daha çok farkındadırlar. Emziren anneler ayrıca daha koruyucu bir biçimde (dizler yukarı kıvrılmış) yani bebeklerinin örtü altına kaymalarını engelleyecek şekilde, uyuma eğilimindedirler.
2. Bebeği anne ile babanın arasına değil, annenin yanına yerleştirin.
3. Bebeği anne baba yatağına koyarken onaylanmış yatak bariyerleri veya yatak uzatıcıları kullanın. Yatak ile duvarlar, yatak başı, ayakucu veya mobilya arasındaki her türlü boşluğu rulo haline getirilmiş bebek battaniyesi veya havlu ile kapatın. Çift kişilik yatağı veya şilteyi duvardan uzak bir noktada yere koymak hem düşme hem de boşluk oluşması risklerini ortadan kaldıracaktır. ABD Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu (CPSC) anne yanı beşikler için herhangi bir güvenlik kuralı belirtmemiştir.
4. Uykuyu paylaşma konusunda bilinçli davranın. Bebeği planlı bir ortamda, annesinin yanına güvenli bir biçimde yerleştirin. Kanepede, uzanma koltuğunda, armut koltukta veya uykuyu paylaşmanın güvenli olmadığı herhangi başka bir yerde yorgunluktan uyuyakalmayın.
5. Bebekle sadece onun ilk elden bakımını üstlenen kişiler uyumalıdır. Bakıcıların veya daha büyük çocuklarınızın bebeğin yanında uyumasına izin vermeyin.

Eğer bebeğiniz kendi karyolasında uyuyorsa:

Karyola ABD Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu tarafından belirlenen güvenlik kurallarına uygun olmalıdır. Bu kuralların birkaçını hatırlatacak olursak:
Suntadaki çıtaların arasındaki boşluk 5-7/20 cm’den az olmalıdır, çıtalar kırık veya gevşek olmamalıdır.
Yatağın baş ve ayak kısımlarında kesici tasarımlar bulunmamalıdır.
Köşe direkleri diğer parmaklıklardan 2-40 cm daha yüksekte olmamalıdır.

Ne Zaman Birlikte Uyunmamalı?
Ebeveynlik ve bebek bakımı, sağlık ile güvenliğe özellikle odaklanmalıdır. Bebekle aynı yatağı paylaşmak çoğu durumda sağlıklı ve güvenlidir, ancak bazı durumlarda anne babaların aynı yatağı paylaşmak yerine bebek karyolası veya beşik kullanması gerekir.

Eğer aşağıdaki maddeler size uyuyorsa, bebeğinizle aynı yatakta YATMAMALISINIZ:

  • Alkol veya ilaç/uyuşturucu kullanımı – Geceleyin muhakemenizi ya da bilinç düzeyinizi bir şekilde etkileyecek herhangi bir madde kullanımı bebeğinizin farkında olmanızı sekteye uğratacaktır. Bu tür maddelere uyku veya soğuk algınlığı için kullanılan bitkisel destekler de dâhildir.
  • Sigara kullanımı – Sigara kullanan anne babaların bebekleriyle aynı yatakta uyumasının daha yüksek ABÖS riskiyle bağlantılı olduğu bulunmuştur.
  • Aşırı obezseniz – Obez anne babaların bebekleriyle aynı yatakta uyumasının daha yüksek ABÖS riskiyle bağlantılı olduğu bulunmuştur.
  • Bebeğiniz prematüreyse, doğum ağırlığı düşükse veya ateşi yüksekse.
  • Etrafta daha büyük çocuklarınız veya hayvanlar varsa – Aile yatağında bebeğin yanında sizin kadar bebeğin farkında olmayacak büyük çocuklar bulunmamalıdır.

Unutmayın: Sadece sert yataklarda bebekle birlikte uyunmalıdır – Kanepe, uzanma koltuğu, su yatağı veya bebeğinizin sıkışıp kalabileceği herhangi bir yerde bebekle birlikte uyunmamalıdır.

Kaynak:

http://www.attachmentparenting.org/infantsleepsafety sitesinden Attachment Parenting International brosuru cevirisidir.

Ceviren: Simge Konu Unsal

Çevirmen, edebiyat seven, yazmadan duramayan, müziksiz bir günü geçmeyen; diller, sözcükler ve etimoloji gibi tuhaf merakları olan, deniz ve doğa sever bir anne.

2005 yılında Hacettepe Üniversitesi’nden mezun oldu. Dokuz yıl boyunca çevirmen olarak kamuda, özel sektörde ve (kısa bir süre) araştırma görevlisi olarak üniversitede görev aldı. Tam zamanlı olarak çalıştığı yıllar sonrasında kitaplara dönmeye karar verdi. Üç yıldan bu yana ağırlıklı olarak kitaplarla haşır neşir. Oğlunun doğumundan sonra ise kariyeri daha çok çocuk kitapları çevirisine evrildi. Bir anne olarak yolunu ararken attachment parenting ile tanıştı, ama aslında onu zaten tanıdığını fark etti. Şiddetsiz iletişimin, empatinin ve şefkatin bu dünyayı daha yaşanabilir kılacağına gönülden inanıyor. Eşi ve 2 yaşındaki oğlu Deniz ile İstanbul’da yaşıyor.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir