Sütten Kes Artık Şu Çocuğu!

Farkediyorum ki ne zaman emzirmenin zorluklarından birazcık bahsedecek olsam; bazı insanlardan duyduğum ilk şey: “E artık sütten kesme zamanı gelmiş” oluyor.
Bu bana emzirmeyle ilgili büyük bir yanlış anlaşılmayı adeta ispatlıyor.

Emzirmeyi sonlandırmak, bir “süreçtir”.
Özellikle de bunu şefkatli bir şekilde yapıyorsanız; bir sabah kalkıp, “evet şimdi bebeğime artık meme yok diyerek onu sütten keseceğim” diyebileceğiniz ve tüm sorunlarınızın çözüleceği anlamına gelmiyor.

Aksine sütten kesme hem çocuğunuzun duygularını hem de kendi duygularınızı hesaba katarak uzunca bir zaman içinde yavaş yavaş gerçekleşiyor.

Bazı çocuklar için emzirmek her şeydir ve bu yüzden sütten kesmek travmatik olabilir. Çünkü emzirmeyi sonlandırmak aslında çocuğun tüm dünyasını birden değiştirebilecek bir seçim.

Emzirmeyi sonlandırmak aynı zamanda bir karar. Büyük bir karar. Son karar. Pek çok çocuk ebeveynin müdahalesi olmadan kendiliğinden emmeyi bırakabiliyor. Bazı ebeveynler ise kendi duyguları sebebiyle çocuk bırakmadan önce müdahale etmek isteyebiliyor. Bu da sadece ebeveyne ait bir karar.

Sütten kesme sadece çocuk için değil bazen anne için de travmatik olabilir. Bu karar tamamen kişisel duygulara bağlı olarak alındığı için bir başkasının size sütten kesme önerisi verebilmesi aslında imkansız. Hatta bir başkasına bebeğini sütten kesmesini önermek zararlı ve uygunsuzdur bile diyebiliriz. Emzirme ilişkisi her anne ve çocuğuna özeldir, biriciktir.

Gördüğünüz gibi; anne size emzirmeyle ilgili hangi sıkıntılarını anlatırsa anlatsın, sizin emzirmeyi sonlandırmanın onlar için doğru bir karar olup olmadığını bilebilmenize imkan yok.

Evet anne belki zorlanıyor olabilir; ancak anne ve bebek hazır olmadan sütten kesmek çok daha zorlu başka sıkıntılara kapı açabilir.

Bu konu genellikle de “emzirme isteksizliği” (nursing aversion*) söz konusu olduğunda açılır. Bedenimin bana artık “çocuğu sütten kesme” zamanının geldiğine dair sinyaller verdiğini söyleyenler oluyor. Oysa ki emzirme isteksizliği; hamilelik ve lohusalık da dahil olmak üzere daha pek çok hormonal değişikliğe bağlı olarak her zaman ortaya çıkabilir. Gerçek şu ki sebebi tam olarak bilinmiyor. Baş etmesi oldukça zor bir sorun emzirme isteksizliği. Hatta o kadar zor ki çoğunlukla yanlış zamanda sütten kesme ile sonuçlanıp hem anne hem de çocuk için daha fazla strese sebep olabiliyor.

İşte bu yüzden emzirmeyi sonlandırma önerisinin bu kadar kolay yapılmasına izin vermemeliyiz.

Hadi sütten kes demek; hadi emzir demek gibi; keşke o kadar kolay olsaydı! Bu karar ve süreç sizinle ilgili değil ki. Yapan siz olmayınca söylemek de bu kadar kolay olmasaydı keşke.

Emzirmeyi sonlandırmak ciddi bir iştir. Her şeyin cevabı değildir. Tüm sorunlarınızın kesin çözümü hiç değildir.
Emzirmeyi sonlandırmak hem anne hem de çocuğun pozitif, başarılı ve travmasız bir şekilde yapabileceklerine inandıkları, hazır oldukları bir zamanda alınan kişisel bir karardır.

Bizler emzirme, toplum içinde emzirme, yenidoğan dönemi sonrası emzirme, bebekle birlikte uyuma vb haklarımıza saygı duyulmasını istiyorsak; karşılığında bir annenin sadece kendisini ve bebeğini ilgilendiren, sütten kesip kesmeyeceğine yada ne zaman keseceğine dair kararına da saygı duymak durumundayız.

Kısacası, insanlara ne yapacaklarını soylemekten vazgeçin.

*Nursing aversion için tam bir Türkçe karşılık bulmakta zorlandım. Aversion kelime olarak; nefret etme, tiksinme, kaçınma, hoşlanmama, isteksizlik vb anlamlarına geliyor. Nursing aversion yaşayan annelerin hem fizyolojik hem de psikolojik olarak son derece zorlandıkları, emzirme esnasında yoğun nefret ve tiksintiye ek olarak; emziren bebeğin başını kuvvetlice memeden ittirme hissinin de eşlik ettiğini paylaşan annelerin sayısı oldukça fazla. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte hormonal değişikliklerin en etkin rolü oynadıkları belirtiliyor. Detaylı bilgi için ayrıca incelemek isteyebilirsiniz.

Breastfeeding / Nursing Aversion and Agitation (BAA)

Orijinal link:

Wean That Toddler

Çeviren: Özlem Ilgaz

‘Attachment Parenting Türkiye’ Websitesi, Facebook Grubu, Facebook ve Instagram Sayfalarının Kurucusu, API Lider Adayı, AP aktivisti

2006’da Yıldız Teknik Üniversitesi’nden, 2009’da Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun oldu. Çok sevdiği mesleği Uluslararası Ticaret Uzmanlığı’na ilk bebeğinin doğumundan sonra ara verdi. 5 yılı aşkın süredir Amerika’da sevgili eşiyle iki yavrusuna hayat yoldaşlığı yapıyor. Daha huzurlu bir dünya için umutla hayallerinin peşinden gidiyor..

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir