Uyku Problemi mi; Duyu Bütünleme Problemi mi?
Bebeklerin ve çocukların uyku problemi yaşanmasının onlarca farklı sebebi vardır elbette. Fakat duyu bütünleme problemleri bu uyku sorunlarına sebep olan en önemli etkenlerden biridir.
‘Duyu Bütütünleme Gözlüğünden Bakmak’ ismiyle tek tek bahsetmeye çalıştığım sorunlardan en çok karşımıza çıkanlardan biri de uyku sorunları.
Daha önceki paylaşımlarımda çocuklarda problemli gibi görünen bir çok davranışın aslında problemli duyu bütünleme süreçlerinin birer ‘sonucu’ olduğundan bahsetmiş ve duyusal uyaranla başedemedikleri ya da daha fazlasına ihtiyaç duydukları için zorlandıklarını anlatmıştım. (Bkz: http://www.attachmentparentingturkiye.com/problemli-davranisa-duyu-butunleme-gozlugunden-bakmak-modulasyon/ )
Uyku problemi yaşayan bebek ve çocuklarda da en çok gördüğümüz konu bu ‘Modulasyon’ problemleri ile praksis eksiklikleri.
Birden farklı duyuda ve farklı şekilde yaşadıkları modulasyon (uyaranın dozunu ayarlama) ve praksis (planlama, organize olma, otomatikleştirme) sorunları nedeniyle ortaya çıkabiliyor.
Örneğin;
● Gün içinde aldığı görsel, işitsel, dokunsal, vestibuler vs tüm uyaranlar onun sinir sistemini aşırı yormuş olabiliyor ve bununla başedebilecek becerileri geliştirmekte yetersiz kalabiliyor.
● Kıyafetinin veya yorganının dokunuşundan veya dokusundan rahatsız olabiliyor.
● Bebeklikten sonraki yaş grubundaki çocuklar, uykuya geçmek için hazırlandığı sırada, uyku öncesi rutinini uygulamakta pratik sağlayamamış ve süreci yönetmekte zorlanabilir olabiliyor ve dikkati dağıldığı, konsantre olamadığı veya plan-program yapmakta zorlandığı için bu süreç onu iyice yorabiliyor/gerebiliyor.
● Duyusal ya da duygusal uyaranlarla başedebilmesi için çok kritik olan; kendi kendisini rahatlatma, sakinleştirme ve baş etme becerileri olarak türkçeleştirebileceğimiz ‘regulasyon’ becerisini kazanamamış olabiliyor.
● Uykuya geçmek üzereyken çevresinden ya da vücudundan gelen duyusal uyaranlar onu uyarabiliyor ve bu geçişi zorlaştırabiliyor.
● Benzer şekilde uykuya daldıktan sonra yine çevresel ya da vücuttan gelen uyaranlar nedeniyle kolaylıkla uyanabiliyor.
Ebru SİDAR
Ebru Sidar İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesinde fizyoterapi; Amerika’da University of Southern California’da “Sensory Integration Therapy” (Duyu Bütünleme Terapisi) eğitimleri almış, yaklaşık 15 yıldır çalışmalarına devam eden ve binden fazla vaka takip etmiş olan bir çocuk terapisti, özel bir üniversitenin ergoterapi bölümünde duyu bütünleme terapisi dersleri veren öğretim üyesi bir eğitimci, araştırma ve makaleleri bilimsel dergilerde yayınlan bir bilim insanı ve uzmanlık alanıyla ilgili çocuklarla çalışan diğer uzmanlara, anne babalara ve duyu bütünleme problemleri olan yetişkinlere birebir veya online danışmanlıklar, eğitim ve seminerler veren uluslararası bir konuşmacı ve danışmandır.
Amerika, İngiltere ve Türkiye başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde klinik çalışmalara katılmaktadır.
İngiltere’de Fit and Smart Kids London ismindeki kliniği aracılığı ile; çocuk, genç ve yetişkinlerin duyu bütünleme, beden-zihin-algısal ve duygusal farkındalıklarının sağlanması ve bu alanlarda yaşadıkları problemlerin çözülmesi için eğitim ve danışmanlık çalışmalarına devam etmekte olan Ebru Sidar, aynı zamanda İstanbul’daki Duyusal Akademi isimli çocuk terapi kliniğinin kurucusu ve koordinatörüdür.
Kliniğinde ergoterapist, fizyoterapist, pedagog, çocuk gelişimi uzmanı, konuşma terapisti, aile danışmanı ve psikolog gibi farklı uzmanlarla birlikte, bütüncül yöntemlerle çocuklara özel çeşitli terapi yöntemlerinin birebir uygulanması ve aynı zamanda Turkiye’de de aileler ve diğer uzmanlara, eğitim seminerleri ve sempozyumlar düzenlenmesi alanlarında destek olmaktadır.
Türkiye ve İngiltere’de birçok konferans, sempozyum ve seminerlerde konuşmacı ve eğitimci olarak bulunmuş olan Ebru Sidar, 4’er yaşlarında olan iki erkek çocuk annesidir ve her ayın 1 haftasını İstanbul’da; 3 haftasını Londra’ da geçirdiği hareketli bir tempo içinde çalışmalarına devam etmektedir.
Duyu Bütünleme Süreci yazı dizisine ait tüm makaleler yazarın izniyle websitemizde yayınlanmaktadır.
Yazar adı ve kaynak göstermeden, görsel ve yazıların tamamen ve kısmen paylaşılması yasal olarak suçtur.